To: Kentucky Licensed Specialists in Hearing Instruments
From: Kentucky Licensing Board for Specialists in Hearing Instruments
Date: October 4, 2000

Re: Opinion and Declaratory Ruling regarding state law governing disposable
hearing instruments by the Kentucky Licensing Board for Specialists
in Hearing Instruments

Dear Kentucky licensed specialists in hearing instruments:

This correspondence is in response to various inquiries to the Kentucky
Licensing Board for Specialists in Hearing Instruments for an opinion on the issue of
temporary hearing aids sold in Kentucky to Kentucky residents by licensees of the
Board.

Please keep in mind that this correspondence is an opinion of the Board based
solely on the facts presented, which will be summarized below. The Board has
authorized this opinion as an Opinion and Declaratory Ruling pursuant to KRS
13A.130(3) and KRS 13A.010(2)(b) as the agency with jurisdiction to interpret the
statutes and regulations governing the practice of fitting hearing instruments in the
Commonwealth of Kentucky.

I. Whether disposable hearing aids are “hearing instruments.”

The Board is first presented with the question whether the disposable hearing
aids are “hearing instruments” under Kentucky law. The Board has been made aware
of at least one national retailer which has marketed disposable hearing aids to clients in
Kentucky through licensees of the Board. The Board has information as to these facts.

These disposable hearing aids are completely self-sealed and contain no
serviceable parts, including the battery, which cannot be replaced. These disposable
hearing aids have a limited lifespan of months and not years when compared to a
hearing instrument custom made and fitted by a licensee.

After appropriate measurement of human hearing by means of an audiometer by
a licensee of the Board, the client may purchase such a disposable hearing aid for use by
the client. At whatever point in time the disposable hearing aid ceases to function for
the client, the client then may order a replacement.
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Kentucky Revised Statute (KRS) 334.010(5) defines “hearing instrument” as “any
wearable instrument or device designed for or represented as aiding or improving
defective human hearing and any parts, attachments, or accessories of such an
instrument or device.”

Clearly under Kentucky law, a disposable hearing instrument as well as a
replacement hearing instrument of identical model and manufacture, is a “hearing
instrument.”

1. Whether Kentucky law must be followed regarding the sale
of a disposable hearing instrument.

KRS Chapter 334 mandates that a licensee of the Board complete many
requirements before fitting and selling a hearing instrument. Because disposable
hearing instruments are “hearing instruments” under the law, all requirements of
selling a disposable hearing instrument must be met just as with any other hearing
instrument.

I11. Conclusion.

As the agency authorized by the Kentucky General Assembly to regulate the
practice of fitting and selling hearing instruments in this state, the Board is empowered
to interpret its statutes and regulations. In summary, the Board concludes that
disposable hearing instruments are “hearing instruments” under Kentucky law. As
such, all requirements of KRS Chapter 334 must be met by a licensee of the Board in the
fitting and sale of any disposable hearing instrument.

The Board will be drafting a further Opinion and Declaratory Ruling in the
reasonable future on how specific provisions of KRS Chapter 334 may apply to various
situations regarding the fitting and sale of disposable hearing instruments.

Sincerely yours,

Kentucky Licensing Board for Specialists in
Hearing Instruments

oy et

Michael K. Stone, Board Chair

cC: Board members
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